31 Ekim 2015 Cumartesi

Karadeniz


      Malum ülkemizde çayın vatanı deyince aklımıza Karadeniz geliyor. Ben de bu yaz yaptığım Karadeniz gezisinde Rize, Trabzon ve Artvin'in harika doğası ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra;  özel çay fabrikalarından birini ziyaret ederek, burada çay hakkında oldukça faydalı bilgiler edinme fırsatı yakaladım. Fabrika sorumlusunun bize anlattıklarından kısa kısa aldığım notları da sizlerle paylaşmak istiyorum.
  • Mayıs serisi çayı,2. hasattan karışık olur. 3. ve 4. hasatlar karışık olmamalıdır. Siparişle fabrikadan satılır. Markette satılmaz.
  • Ceylon çay işlenirken, çayın yaprakları öğütülmez.
  • Yaprakların iriliği arttıkça demleme süresi uzar.
  • Çay tazeyse, süzgeçsiz konulduğu zaman yüzeye çay taneleri çıkar.
  • Çok renk veriyorsa, katkı maddesi vardır.
  • Çaya aroma çok fazla sıkılmışsa, teneke kutuda satılır. 
  • Aktardan narenciye kabuğu alıp çay kutusunun dibine koymak daha sağlıklı olarak tercih edilebilir ancak aroma kadar lezzet vermez.
  • Demliğin üst kısmına önce su konur sonra çay konarak demlenir. Yoksa çay haşlanır. Demleme 20-25 dk sürmelidir.
  • Toz poşet çay kaliteliyse uzun sürede suya renk verir.
  • Çay 3 yıl süreyle rutubetsiz, kuru ortamda saklanabilir.

         Aşağıda fabrikada çektiğim fotoğrafları görebilirsiniz.





Bana göre Karadeniz'in en güzel yerlerinden Fırtına Vadisi, Rize'de çayın tadı başka güzel.


                                      Bu blogdaki tüm görseller çayfasli.blogspot.com.tr'ye aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder