9 Haziran 2015 Salı

Dünya Çaylarından Sevdiklerim


Söz konusu çay olunca hepimizin aklına gelen belli başlı markalar vardır. Ben de dünyanın önde gelen çay markaları arasından en çok beğendiklerimle başlıyorum. Daha sonra Türk çaylarına da yakında ayrıntılı olarak yer vereceğim.

Çay markalarından bahsederken, sunumun önemini de göz ardı etmemek gerek.  Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz fincanların çoğu, kalitesinden hiç ödün vermeyen Cumhuriyetimizin göz bebeği markalarımızdan Paşabahçe'nin fincanları, çay saatlerimin olmazsa olmazları.

1. Twinings

1706 yılında kurulan marka, 309 yıllık tarihiyle dünyanın en eski logosuna sahip olma ve Londra'nın en eski vergi mükellefi olma gibi unvanları da elinde bulunduruyor. Thomas Twinning tarafından Londra'da Britanya'nın ilk çay salonunun kurulmasıyla markanın öyküsü başlamış oluyor. 

Marka, dünyada Earl Grey Tea dediğimiz bergamot kokulu hafif aromalı siyah çayla tanınıyor. Benim de en sevdiğim çay, hiç kuşkusuz Twinings Earl Grey. Earl Grey çayı adını kendi döneminde köleliğe son veren İngiliz başbakandan alıyor. 

Earl Grey, bergamotlu olmasından dolayı limonla içilirse narenciye tadının belirginleşmesi mümkün. Ancak ben siyah çayı her zaman için sade tercih ediyorum. Ayrıca poşet çay yerine demlenen çayın aroması her zaman için daha güçlü oluyor.




Son yıllarda ürün çeşitliliklerinin iyice artmasıyla, özellikle yurt dışında çok değişik çeşitlerine rastlayabiliyoruz. İşte bunlar da seyahatlerimde aldığım,  vanilya aromalı ile vişneli tarçınlı çayları da oldukça farklı lezzete sahipler.


2. Ahmad Tea

Benim favori çayımın ardından kızımın en sevdiği çay markasıyla devam ediyoruz. Tadı, kokusuyla içimi son derece yumuşak Ahmad Tea'nin Earl Grey ve daha güçlü ancak acı olmayan tadıyla sabah duyuların uyanmasına yaradığı söylenen, İngilizlerin çoğunlukla sütle içmeyi tercih ettiği English Breakfast çayları en sevdiğimiz çeşitleri. Bu arada İngilizlerden bahsettik ama Ahmad Tea'nin en popüler olduğu ülkelerin başında İran geliyor.



3. The Rouge

Çok ünlü olmasa da The Rouge Earl Grey çayı. Bir Çin markası ve oldukça hoş ve fazla sert olmayan bir tadı var.


Bu blogdaki tüm görsellerin telif hakkı saklıdır. 

3 yorum:

  1. Merhabalar ,
    Bir Karadenizli olarak Ahmad Tea benim de sevdiğim çaylar arasında…
    Güzel bir paylaşım olmuş ,bu arada fincanlarınıza da bayıldım aman nazar değmesin…
    Afiyet ve keyifle yudumlayın çaylarınızı…
    Sevgilerimi bıraktım…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkürler.
      Selamlar, sevgiler.

      Sil